De legendarische sportwagenfabrikant Ferrari staat zowel aan de beurs van Milaan als New York genoteerd en heeft als koerssymbool ‘RACE’.
Ferrari houdt zich bezig met het ontwerpen, ontwikkelen, produceren en verkopen van zeer exclusieve sportauto’s en is gevestigd in Maranello in Noord-Italië. Het aandeel lijkt duur, op ruim 30 keer de winst die voor dit jaar wordt verwacht, maar het tegendeel is het geval, stelt analist Hendrik Oude Nijhuis in de nieuwste Effect.
De marktpositie van Ferrari is erg goed. Meer dan de helft van de verkopen komt voor rekening van reeds bestaande en dus loyale klanten. Ferrari concurreert met andere automerken in het absolute topsegment van de markt: Aston Martin, Lamborghini en Maserati, waardoor je Ferrari beter niet met Peugeot of Volkswagen kunt vergelijken, maar beter met fabrikanten van luxeproducten als dure horloges of sieraden.
De operationele marge bedraagt zo’n 20 procent terwijl een marge die ten minste dubbel zo hoog ligt goed haalbaar lijkt te zijn. Ferrari kan de productie zonder noemenswaardige kosten opvoeren terwijl de marge op additionele auto’s die verkocht worden zo’n 75 procent bedraagt. Het opschroeven van de productie, precies wat Ferrari van plan is, heeft dus een sterk positief effect op de winstontwikkeling.
Uitgaande van een operationele marge van 35 procent in 2019 en 9.000 verkochte Ferrari’s lijkt een bedrijfsresultaat van zo’n 1,4 miljard euro haalbaar. De actuele ondernemingswaarde (beurswaarde plus de schuld minus de liquide middelen) bedraagt slechts het tienvoudige daarvan. Voor luxemerken als Hermès, Richemont en Prada betalen beleggers twee keer zoveel. Als je het zo bekijkt is het aandeel Ferrari dus helemaal niet zo duur.
In Effect 7/8, het extra dikke zomernummer dat vrijdag 21 juli verscheen, leest u het hele artikel van Hendrik Oude Nijhuis over Ferrari. Heeft u geen abonnement op Effect? Word lid van de VEB, u ontvangt Effect dan iedere maand gratis.